ATELIER TORBJÖRN TILLANDER 60 ÅR

År 1956 grundade Torbjörn Tillander sin första guldsmedsateljé på Kalevagatan. På den här bilden kan vi se kvinnorna i hans familj i tre generationer: Tina Tillander, Paula Tillander och Jenny Tillander. Släktens historia och traditioner har fått en fortsättning.

Ett familjeporträtt från 1900-talets början. I år fyller Atelier Torbjörn Tillander 60 år men företagets rötter sträcker sig hundra år bakåt i tiden, till 1860-talets St. Petersburg. Hit kom den finländske Alexander E. Tillander som endast 11 år gammal för att lära sig guldsmide. Den duktiga pojken jobbade hårt, lärde sig ryska om söndagar och så småningom avancerade han i sin yrkesklass ända upp till eliten och tillslut tillverkade han smycken för den kejserliga tsarfamiljens medlemmar. År 1917 då den ryska revolutionen bröt ut flyttade hans familj tillbaka till Finland.

Ett gammalt fotografi med Tillanders familjemedlemmar i tre generationer, fotograferat i början av 1900-talet. På mitten har vi Alexander E. Tillander, och bakom honom hans son Alexander T. Tillander. Pojken som sitter på bordet iklädd sjömansdräkt är Leo Tillander, Torbjörn Tillanders far. 

En fri själ sedan 1956. Torbjörn Tillander grundade sin egen ateljé som 29 år gammal för att fritt kunna uttrycka sin person och vision som smyckesformgivare. Torbjörn lånade tio mark av tio vänner var för att med hjälp av ett eget kapital kunna frigöra sig från släktens företag där han framskridit till delägare och chef för ateljéns guldsmeder.

De första tio åren var de tuffaste för Atelier Torbjörn Tillander. Under ett helt decennium jobbade Torbjörn utan en enda ledig dag eller semester. Han gav sitt allt för företaget som startat från noll så att det skulle få luft under vingarna. Ensam var Torbjörn däremot inte. År 1962 bildade han familj med Paula Laine och snart började teamet växa.   

Ateljéns första år stakade ut vägen för Torbjörn Tillanders kreativa stil. Även om "TT" hade en stor personlighet speglade hans smycken inte alls enbart honom. Istället var Torbjörn mycket mån om att alltid träffa sina kunder så att han kunde designa smycket personligen till den som skulle bära det. 

Torbjörn Tillanders stil som smyckesdesigner var utmärkande, och han hade tidigare designat också för Kalevala-koru. Till sin egna ateljé hämtade han ädelstenar i färg och pärlor av hög kvalitet. Traditionellt hade man använt diamanter i värdesmycken men Atelier Torbjörn Tillander kombinerade stenar och färger på ett djärvt och fördomsfritt sätt.

 

På bilden ser vi ett beställningsarbete från år 1980. Torbjörn Tillanders ursprungliga design presenterar vi i en separat artikel.

 

 

Familjen växte, och därmed även familjeföretaget. Torbjörn Tillander och Paula Laine vigdes år 1965. Samma år föddes Annette och några år senare föddes Tina. Familjen jobbade aktivt både i stan och hemma på Villinge ö, där Tillanders bodde ända in på slutet av 1960-talet. Familjen var mycket tillsammans både på arbetsplatsen och under fritiden.

Lägg märke till bilden ovan; här ser vi Torbjörn som är på väg till arbetet i en liten båt iklädd kostym. Med sig har han även familjens hundar som vanligtvis fick följa med husse under arbetsdagen. 

Föreställ dig sedan Paula Tillander, mamma till två små barn, röra om i en soppkastrull medan hon läser en stor plansch om ädelstenar som hänger på väggen i den något dragiga skärgårdsvillan där hemma. Paula studerade till gemmolog medan hon var hemma med barnen och fungerade därefter som specialist på ädelstenar i familjeföretaget i flera decennier. 

Föreställ dig även den lilla flickan Tina Tillander år 1968 i ateljén som flyttat till Fabriksgatan. Där lekte hon i bakrummet med en låda full av färggranna söndriga ädelstenar, som hennes pappa gett henne i underhållningssyfte så att det livliga barnen inte skulle störa kundbetjäningen i själva affären.

Vad blir det av flickan som leker med ädelstenarna?

Tillanders medverkar i familjeföretaget redan i femte och sjätte generationen. Under 1980-talet då Tina Tillander var 16 år gammal var hon inte alls intresserad av att fortsätta studera i gymnasiet. Därför fick hon istället åka till Tyskland där hon kunde studera ädelstenar. Eftersom den djärva ofta möter framgång, lärde sig Tina tyska och utexaminerades som diplomgemmolog. Därefter reste hon till Japan där hon studerade pärlor,  hon blev också guldsmed här hemma i sin pappas läro.

Nu då Atelier Torbjörn Tillander fyller 60 år, är Tina företagets verkställande direktör och smyckesdesigner. Hon delar Torbjörns kärlek till färggranna ädelstenar, flotta pärlor och en djärv designstil med kunden som inspirationskälla. Även Tinas yngre dotter Jenny Tillander har kommit med i familjeföretaget. Hon representerar släkten i sjätte led inom guldsmedsbranschen. Som 22 år gammal blev Jenny nyligen intagen till Gemological institute of America GIA, där hon studerar till gemmolog.  Jenny åkte iväg till London i oktober 2016. 

 

Vi firar vårt 60-års jubileum i arbetets tecken genom att öppna en ny verkstad på Norra Esplanaden. Eftersom vi vill att även våra kunder ska veta hur vi jobbar, har verkstad 2.0 även en representationslokal. Ifall du vill veta mer kan du följa oss på Facebook och Instagram.